HAGYOMÁNYOS AUTÓRIASZTÓ

 

Az autóriasztók legfőbb funkciója, amint az a nevükben is benne van, hogy elriasztják a kevésbé profi autó tolvajokat, és az alkalmi gépkocsi feltörő bandákat. Egy riasztó nélküli gépkocsit sokkal könnyebb feltörni, vagy ellopni, mint egy riasztóval felszerelt autót, és kisebb a lebukás kockázata is, ha nem kell a riasztó hatástalanításával bíbelődni, és a riasztó hangjelzése sem irányítja a járókelők figyelmét a gépkocsira. Helyette szívesebben választanak egy minden védelem nélküli gépkocsit.

A profi autó tolvajokat azonban nem tartja vissza a riasztó – ők már kiismerték a hagyományos autóriasztó rendszereket, amelyek ugyan megnehezítik a gépkocsi lopást, de megakadályozni sajnos nem tudják azt.

 

Hogyan működnek az
autóriasztók és hogyan lehet azokat hatástalanítani?

Az autóriasztó rendszereket általában a motortérbe és az utastérbe szerelik be. A motorháztető felnyitásával, vagy a jármű ajtajának feltörésével a tolvaj hozzá tud férni a rendszerhez, és megkezdheti annak hatástalanítását.

A hang-és fényjelzést adó autóriasztók sem tántorítják vissza a tolvajokat. Attól, hogy megszólal egy riasztó, még nincs biztonságban az autó, hiszen a járókelők nem tudják megítélni, hogy az autó mellett álló férfi a gépkocsi tulajdonosa-e, aki éppen a véletlenül beinduló riasztót próbálja hatástalanítani, vagy egy autófeltörést látnak. Ezért legtöbbször közömbösen elmennek a riasztást adó gépkocsi mellett.

A legtöbb autóriasztó rendelkezik valamilyen mechanikai védelemmel (pl. kormányzár, pedálzár,). Ezek hatástalanítása viszonylag egyszerű – csak egy célszerszám kell hozzá.

A távirányítással működő elektronikus autóriasztók kikapcsolása sem okoz gondot a profi autó tolvajoknak. Mivel ezek a rendszerek rádiófrekvencián működnek, elegendő, ha zavarják a vételt, ezzel máris hatástalanítják a riasztót.

Az autólopásra szakosodott bűnözők megtalálták már a gyári immobilizerek és az utólag beszerelt indításgátlók ellenszerét is, így az elektronikus védelmi rendszereket is ki tudják iktatni.

Biztosabb védelmet nyújtanak a GSM alapú rendszerek, de sajnos ma már a GSM vétel zavarása is csak megfelelő eszköz kérdése, így ezeknek a rendszereknek is megvan a gyenge pontjuk.

A hagyományos autóriasztó felszerelésével csak a kevésbé képzett, alkalmi tolvajokat tudjuk a járműlopástól visszatartani, (ez sem kevés eredmény) a profi, dörzsölt bűnöző csoportokat sajnos nem.

További hátránya az az autóriasztó rendszereknek, hogy csak a parkoló gépkocsiknál, a jármű álló helyzetében jelentenek visszatartó erőt, rablás ellen, amikor a jármű vezetőjét kényszerítik a jármű átadására, nem nyújtanak védelmet.

Az autóriasztóknál lényegesen magasabb védelmet nyújtanak a járművédelmi rendszerek 

 

Hagyományos autóriasztó  –  CARPROTECT járművédelmi rendszer összehasonlító táblázata