Kártyás riasztók és tulajdonos azonosítás


Közelítő-kártyás autóriasztók


Általában kártyás riasztóknak nevezzük azokat, amelyek úgynevezett közelítő-kártya segítségével azonosítják a tulajdonost. Ezek az azonosító eszközök kis teljesítményű rádiófrekvenciás jeleket sugároznak ki magukból, amelyet a környezetükben, megfelelő vevő eszközzel fogni lehet. Amikor a tulajdonos a gépkocsiját megközelíti, akkor a nála lévő közelítő-kártya adása eléri a gépkocsi vevőjének hatótávolságát, így megtörténik az azonosítás (riasztó kikapcsol, motorblokkolások feloldanak, a motor indíthatóvá válik).

Ebből, kis műszaki érzékkel látható, hogy ezek a kártyás riasztók -biztonságtechnikai szempontokból- inkább kényelmi funkciókat töltenek be, mint valódi gépjárművédelmi feladatot.

Az Önnél lévő közelítő-kártya rádiófrekvenciás jeleit hatótávolságon belül (kb. 10-15 méteren belül) az autótolvajok könnyedén lemásolhatják és utána reprodukálhatják, de magát a közelítő-kártyát is ellophatják Öntől. Ettől kezdve, már el is lophatják az Ön tudta nélkül a gépkocsiját. Akár azonnal, vagy hónapokkal később is.

Valójában, minden olyan azonosító eszköz, amely a tulajdonos beazonosítására rádiófrekvenciás jeleket használ (pl. gyári távirányítókulcs, vagy utólagosan beszerelt autóriasztó távirányító, közelítő-kártya, RFID biléta, bluetooth-os azonosító stb.), nagyon könnyen szabotálható, vagy akár el is lopható.

Ha valóban biztos azonosítást és védelmet szeretne választani gépkocsijának, akkor érdemes minden rádiófrekvenciát használó azonosító eszközt elkerülnie.

A CARPROTECT ezért döntött a kijátszhatatlan kódpados tulajdonos beazonosítás mellett.